top of page

MATERIALEN

Stoffen

Voor het maken van onze blouses gebruiken wij stof van de Nederlandse weverij Enschede Textielstad. In hun productie gebruiken zij grondstoffen zoals onder andere recycled denim, recycled katoen (zowel post-industrial waste als post-consumer materiaal), recycled PET, Tencel, hennep en vlas. Zodra wij stof bestellen bij Enschede Textielstad wordt het voor ons gemaakt. Soms is het zo dat er nog een partij ligt maar in principe weven zij alleen op aanvraag. Zo hebben ook zij nauwelijks overschot in hun productie.

65.21-Kruiskeper-Lila.jpg
ja.JPG

Garen

De garens die wij gebruiken zijn 100% bio katoen. Deze voldoen aan het GOTS keurmerk.

Knopen

Alle knopen die wij gebruiken voor de blouses zijn  duurzaam. We streven ernaar om natuurlijke  of gerecycled materiaal te gebruiken. Dit kunnen knopen zijn van steennoot (ivory vegetable), gerecycled plastic of tweedehands knopen. Gedurende ons proces blijven wij opzoek gaan naar de beste en meest duurzame optie. 

0X4A9068-1.jpg

BEGRIPPENLIJST

Biologisch katoen

Om (conventionele) katoen te kunnen verbouwen is heel veel water nodig. Dit is een probleem in gebieden waar waterschaarste is en de landbouwgrond geïrrigeerd moet worden. In vergelijking met virgin (nieuwe) katoen, wordt voor het verbouwen van biologisch katoen minder water gebruikt en er mogen alleen biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen ingezet worden.

Biologisch katoen mag pas zo heten als het voldoet aan de eisen van het GOTS (Global Organic Textile Standard) keurmerk. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het welzijn en de omstandigheden van de katoenboeren.

Blauer Engel

Het Duitste milieuvriendelijke keurmerk Blauer Engel is voor papier en vele andere producten. Het papier met het keurmerk van Blauwe Engel moet voor 100% bestaan uit gerecyclede vezels. Ook mag het niet gebleekt zijn met chloor, gehalogeneerde bleekmiddelen of optische witmakers. De eisen van dit keurmerk zijn dan ook zeer streng. 

Design for recycling

Design for recycling is een ontwerpstrategie die erop gericht is om de milieu impact van een product gedurende de hele keten te reduceren. Tijdens de ontwerpfase worden keuzes gemaakt die eraan bijdragen dat een product aan het einde van de levensduur makkelijk hergebruikt of gerecycled kan worden.

Dubbelkeper

De manier waarop het kettinggaren en het inslaggaren met elkaar verbonden worden heet een binding. De binding geeft bepaalde eigenschappen en uiterlijk aan een weefsel. Een keperbinding wordt gekenmerkt door een diagonale lijn. De voor- en achterzijde van het weefsel zijn gelijk. De kleur van het kettinggaren overheerst.

Gerecycled katoen

Katoenen kleding (of andere vormen van textiel) kan mechanisch gerecycled worden. Het textiel wordt in een aantal aansluitende mechanische processen vervezeld tot steeds kleinere stukjes. Uiteindelijk blijven er alleen vezels over waar een nieuw garen van gesponnen kan worden. Deze vezels zullen altijd de kleur hebben van het oorspronkelijke textiel. De vezels zijn korter dan nieuwe katoen, waardoor ze lastiger te verwerken zijn tot een nieuw kledingstuk. Om toch een goede kwaliteit te kunnen waarborgen, wordt er vaak een blend van gerecycled katoen en biologisch katoen gebruikt. 

Vaak bestaat kleding die gerecycled wordt niet alleen maar uit katoen. Er zit bijvoorbeeld een andere grondstof zoals polyester in verwerkt of er zitten knopen, ritsen, labels, etc. aan het kledingstuk die niet mechanisch vervezeld kunnen worden. Dit maakt het recyclingproces moeilijker en lang niet ieder kledingstuk geschikt voor recycling.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

GOTS is een internationaal keurmerk dat met name gericht is op het milieu en een onafhankelijke controle doet op de naleving van de regels.

Een product krijgt het keurmerk ‘Made with organic’ als het voor minimaal 70% uit biologisch geproduceerde materialen bestaat of ‘organic’ als het voor minimaal 95% uit biologisch geproduceerde materialen bestaat.

Bij de teelt van biologische vezels worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest gebruikt. Daarnaast gelden er milieu eisen voor de verwerking van de vezels en eisen voor de arbeidsomstandigheden tijdens de productie van het textiel.

Ketting en inslag

Weefsel bestaat uit twee garens: de ketting en de inslag. De ketting is het garen dat in de lengterichting van een weefsel wordt verwekt. De inslag is het garen dat in de breedte richting in het weefsel wordt verwerkt. Door de manier van produceren komt er vaak meer spanning op het kettinggaren, daarom moet dit garen sterker zijn dan het inslaggaren. Dit is de reden dat gerecyclede vezels beter in de inslag dan in de ketting verwerkt kunnen worden.

Kruiskeper

De manier waarop het kettinggaren en het inslaggaren met elkaar verbonden worden heet een binding. De binding geeft bepaalde eigenschappen en uiterlijk aan een weefsel. Bij een kruiskeper liggen de inslagdraden meer aan de oppervlakte, waardoor deze kleur aan de voorzijde van het weefsel overheerst. Het kettinggaren is aan de achterkant zichtbaar. Een kruiskeper is een soepele en lichte stof met diagonale rek. 

Steennoot (vegetable ivory)

Steennoot wordt ook wel vegetable ivory of tagua genoemd. Het is een duurzaam en plantaardig alternatief voor ivoor. Het wordt geoogst van palmbomen die groeien in tropische regenwouden in onder andere Zuid-Amerika. Doordat de bomen tijdens het oogsten niet worden beschadigd, draagt het zelfs bij aan het behoud van het regenwoud.

Steennoot knopen kunnen in iedere gewenste kleur geverfd worden. De knopen die wij gebruiken voor NONNON hebben een prachtige matte finish en in een bepaalde kleuren is een licht ‘marble’ effect te zien.

Neem contact met ons op! 

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via de mail of stuur een bericht via Instagram.

Atelier adres

Winterswijk Brinkheurne, Nederland

Manon en Bianca Lurvink

Atelier tijden

Woensdag

Vrijdag

08:30 – 16:30 

14:30 – 16:30 

Bezoek in het weekend is mogelijk in overleg

.jpg
bottom of page